logo

Нехай війна залишається тільки грою

Питання національно-патріотичного виховання української молоді потребує сьогодні серйозних і всебічних підходів, використання кращих надбань педагогіки минулого і поєднання їх із сучасними способами і засобами роботи з підростаючим поколінням. Військово-патріотичне виховання — це невід'ємна складова виховання національно-патріотичного. Цей напрямок сьогодні потребує впровадження не тільки у військовому середовищі але й у закладах освіти, у спортивних і громадських організаціях. У цій статті автор познайомить читача із Всеукраїнською молодіжною організацією СВІМ, з її практичною діяльністю, що спрямована на виховання у нашої молоді почуття військового патріотизму.

     Питання національно-патріотичного виховання української молоді потребує сьогодні серйозних і всебічних підходів, використання кращих надбань педагогіки минулого і поєднання їх із сучасними способами і засобами роботи з підростаючим поколінням.  Військово-патріотичне виховання — це невід'ємна складова  виховання національно-патріотичного. Цей напрямок сьогодні потребує впровадження не тільки у військовому середовищі але й у закладах освіти, у спортивних і громадських організаціях. У цій статті автор познайомить читача із  Всеукраїнською молодіжною організацією СВІМ, з її практичною діяльністю, що спрямована на виховання у нашої молоді почуття військового патріотизму.
Абревіатура СВІМ означає - система воєнізованих ігор молоді, відповідно, свімерами звуть учасників таких ігор. Вісім років тому СВІМ створив і сьогодні очолює майстер рукопашного бою львів'янин  Назар Дума. Мета нашого об'єднання: виховати патріота своєї Батьківщини, майбутнього воїна-захисника, справжнього чоловіка, громадянина. Це, звичайно високі цілі, але не менш важливим завданням є відірвати сучасних підлітків від негативних проявів вулиці, комп'ютерних клубів , духовно збагатити молодь та фізично розвинути її.
Свімери мають свою систему життєвих цінностей та стосунків.У строю вони вітаються гаслом “БУРО!”, що розшифровується , як : “Бог, Україна, Родина, Організація”. Це означає, що дітей виховують на засадах християнської моралі (Бог), з однаковим толерантним ставленням до представників різних релігійних конфесій; прищеплюють любов до рідної землі, історії та культивують у юних серцях  військовий патріотизм, який передбачає бажання та готовність захищати свою Батьківщину (Україна); вчать поваги до рідних, пошани до батька та матері (Родина) ;  вчать спілкування та життя в колективі, почуття відповідальності, взаємовиручки, вільного висловлювання думок, що має стати запорукою успіху всього колективу. Первинні ланки побудовані за принципом різновікових загонів(за ідеєю знаменитого педагога Антона Макаренка), де молодшим прививається повага до старших , а старших вчать піклуватись молодшими і допомагати їм.
Свою діяльність організація проводить за двома основними напрямками: перший – суспільно-педагогічний для школярів учнівської молоді. Дітей залучають до участі у військово-спортивних змаганнях СВІМу, таборах, походах, іграх та інших масових заходах, у роботі з підлітками в гуртках, секціях, клубах за місцем проживання . Другий – екстремально-відпочинковий, ігровий. Цей напрямок залучає студентську молодь та старших для участі в сюжетних воєнізованих іграх СВІМу, семінарах, вишкільних таборах, воєнізованих екстрім-турах, з метою організації екстремального відпочинку і творчого пошуку та методичної роботи в області воєнізованих ігор.

Як стати свімером?
У СВІМ приймають  від 12 років. Для цього потрібно дозвіл батьків  для неповнолітніх та пройти відповідні тести. Тести  включають: “стометрівку”, відтискання, крос, стрільбу з пневматичної гвинтівки.

Ігри.
Військова романтика з дитинства приваблює чи не кожного чоловіка, тому не дивно, що СВІМ знайшов чимало прихильників, тим більше, що ігри проводяться в умовах наближених до бойових.
Загалом у СВІМі існує три види воєнізованих ігор.
Перший - це ігри з використанням відривних погонів, що прикріпляються до рукавів і зриваються суперниками для виведення умовного ворога з бою.
Другий вид проводиться з використанням діючих макетів зброї . Це -  здебільшого електро-пневматичні копії справжніх моделей ,що стріляють пластиковими кульками , а також власноруч виготовлені макети гранат,базук, мінометів, така зброя не становить небезпеки, необхідно лише захищати очі та обличчя, одягаючи спеціальні маски , окуляри.
Для ідентифікації «своїх»учасники гри використовують двоколірні (для однієї і іншої команди) «пов’язки життя». Їх одягають на ліву руку. При влученні кулі, противник перекидає пов’язку на білий бік, тим самим «відмінусовує собі життя».
Третій вид свімерських ігор називається плінк-версія. Це, коли учасники не стріляють один в одного, а у ході гри знешкоджують спеціальні мішені.
До кожної гри командорги складають сюжет, план дій команд карти і схеми місцевості.

 

Змагання.

     У СВІМі активно впроваджуються три види змагань. Перші —  «Готуюсь до служби в армії», де свімери здають залікові тести та нормативи ГСА. До таких нормативів належать: стрільба з пневматичної гвинтівки та пістолета, стрибки у довжину, метання макету гранатинавісом і прямо, біг на 60 та 100 метрів, підтягування на тканині та відтискання в упорі лежачи. Регулярне проходження тестів ГСА (двічі на рік) дає можливість командоргам СВІМу та викладачам “Захисту Вітчизни” контролювати процес вдоскрналення фізичних показників в учнів.    Другі — «Крізь вогонь та воду». Учасники змагаються за першість районів та міст. Головною умовою таких змагань є подолання смуг перешкод та виконання завдань з елементами свімерських спеціальностей. Визначальним фактором перемоги у цих змаганнях є час виконання та прибуття до фінішу у повному складі команди. За результатами змагань «Крізь вогонь та воду» формуються команди для участі у чемпіонатах за спеціальностями СВІМу. Третій вид змагань  — «Кращі з краших». Це - чемпіонати за свімерськими спеціальностями. Окремо змагаються між собою сапери, снайпери, санітари-рятувальники, розвідники, топографи. Проводиться також спеціальний конкурс “Репортер з місця подій”, у двох номінаціях: “Кращий фотограф” та “Кращий репортер”. Змагання «Крізь вогонь та воду» і «Кращі з кращих» мають ігровий характер, і тому при складанні положень для кожних окремих змагань організатори задаються певним сюжетом.  У змаганнях приймають участь школярі, учнівська молодь та члени дитячих і молодіжних громадських організацій. Остання змагання , наприклад, що проводились у Львові зібрали понад 400 учасників.

Літній відпочинок у таборах.
Влітку у СВІМі  проводять вишкільні, оздоровчі та ігрові табори.
Табори для свімерів — це завжди радість. З нетерпінням чекають усі літа, щоб поринути у  таборове життя. Щороку табір намагаються зробити іншим від попереднього аби навіть ті діти, які приїздять наступного року мали ще більше вражень та спогадів.
Скажімо , ігровий табір являє собою ніби-то  базу миротворців, звідки проводяться різноманітні “бойові операції”. Основна тематика -  боротьба з терористами, порушниками кордону та історичні відтворення. Також свімери виконують військово-спортивні завдання, під час яких загартовуються дисциплінарні та колективні якості. Підйом о 7 ранку для всіх, біг по місцевих рівнинах та пагорбах, загальнорозвиваючі вправи. Кожен день розпочинається та закінчується з молитви, усі щонеділі відвідують церкву. Окрім цього, дітям проводять різні екскурсії та ознайомлюють з місцевістю. До обіду зі свімерами працюють командорги . Під час таборування діти вчаться самостійності. Вони куховарять, прибирають за собою, розпалюють багаття, ставлять намети, навчаються основам виживання в умовах дикої природи.  Життя свімерів цікаве і динамічне, і може видатись, що воно спрямоване тільки на фізичний розвиток дитини. Але в основу виховної методики СВІМу закладено три головні напрямки: фізичний, інтелектуальний і духовний.  Окрім таборового життя влітку організатори влаштовують тематичні походи та екскурсії у військові частини та музеї. Свімери вивчають історію України, а щоб краще запам'ятовувалось, окремі епізоди використовують в сюжетах ігор.

Чи займаються у СВІМі дівчата?
Минулого року в організації запровадили кінологічний центр для дітей, де й дівчата мають змогу повправлятися із дресурою службових собак. Також для дівчат діє підрозділ СІПА – служба інформації, пропаганди та агітації, де вони вдосконалюють свої навички у журналістиці, у іграх дівчата виконують ролі медпрацівників і репортерів з місця подій.
Головне гасло всіх свімерських заходів:”Нехай війна залишається тільки грою”,- підкреслює Назар Дума. - Це вказує на миролюбність і неагресивність системи. Ми пропагуємо не мілітаризм, а військовий патріотизм, бажання і готовність захищати свою державу, свій народ. А у тих , хто ніколи не буде солдатом у СВІМі  виховється повага і пошана до людей у військовій формі і до професії солдат.

Майбутній захисник вітчизни.
Вже понад сім років організація СВІМ активно співпрацює з державними органами,з обласними і міськими управліннями у справах сім'ї, молоді та спорту,  управліннями освіти, службами дітей , воєнкоматами, методичними об'єднаннями викладачів “Захисту Вітчизни”. З 2007 р. Налагоджено співпрацю з Міністерством України у справах сім'ї, молоді, та спорту. А у 2010р.   Міністерство підтримало свімерську Всеукраїнську програму військово-патріотичного виховання молоді “Майбутній захисник Вітчизни”.  Така співпраця дала можливість більш широко залучити до  діяльності СВІМу молодь з  різних регіонів України. Слід відзначити  також проект Свімерськмй зліт “Побратими”, який відбувався влітку 2010р. у Харкові та Львові. У зльоті приймали участь свімери з Києва, Харківщини та Львівщини. І якщо семінари, майстер-класи, військово-спортивні  змагання  були покликані вдосконалювати майстерність учасників, то екстремальна атмосфера ігор і таборування, незабутні хвилини спілкування і пісні під гітару біля  вогнища надавали свімерам саме ту силу та енергію, яка об'єднує цих хлопців з різних куточків нашої Батьківщини у свімерське Побратимство.
Головне гасло всіх свімерських заходів:”Нехай війна залишається тільки грою”,- підкреслює Назар Дума. - Це вказує на миролюбність і неагресивність системи. Ми пропагуємо не мілітаризм, а військовий патріотизм, бажання і готовність захищати свою державу, свій народ. А у тих , хто ніколи не буде солдатом у СВІМі  виховється повага і пошана до людей у військовій формі і до професії солдат.

 

СВІМ — практична підмога для сучасної освіти.

     Протягом восьми років СВІМ апробувався на практиці з різними групами школярів Львова, Києва, Харкова. Проводяться семінари з організації ігор та змагань, сформовано колективи фахових інспекторів та суддів змагань та ігор, командоргів. Отримані результати можна вважати , як такі, що що ефективно та виключно позитивно впливають на процес виховання сучасних підлітків. Система воєнізованих ігор методично обгрунтована у відповідному посібнику, який побачив світ у 2004р..
Сьогодні можна з впевненістю стверджувати, що СВІМ є комплексною, систематизованою, науково-обгрунтованою , сучасною альтернативою колишнім «Зірниці», «Орльонку»,  ГПО і може успішно впроваджуватись у  систему освіти з метою вдосконалення шкільного предмету “Захист Вітчизни”, а також, як ефективний засіб позашкільної роботи з підлітками у Будинках школярів, та клубах за місцем проживання.

 

МаксМТ©

Обсудить на форуме

номер 52 » Архів номерів » номер 24 » Нехай війна залишається тільки грою